TURKU, 13. TOUKOKUUTA 2017. Anette (vas.), Ilkka ja doula Anna tapasivat Aneten ja Ilkan kommuunissa. Anette tunsi Annan entuudestaan, eikä empinyt kysyä tätä doulakseen heti raskauden alkumetreillä. Annan koira Rölli on etualalla ja Aneten koira Luka taaempana.

Anette ennen synnytystä
Synnytys on luonnollinen tapahtuma ja ainutkertainen kokemus. Koska toivon mahdollisimman lääkkeetöntä synnytystä, on hyvä, että Anna tietää paljon lääkkeettömistä kivunlievityskeinoista.
Haluaisin oleskella mahdollisimman pitkään kotona ennen sairaalaan siirtymistä. Meillä on valmiiksi pumpattu synnytysamme kommuunimme olohuoneessa.
On helpottavaa tietää, että synnytyksessä on mukana doula, joka osaa tukea minua ja tarvittaessa puolustaa minun tapaani synnyttää. Ennen raskautta ajattelin, että synnyttäminen sattuu kauheasti eikä ilman lääkkeitä pärjää. Asiaa tutkittuani tulin siihen tulokseen, että luonnollinen lääkkeetön synnytys on mahdollinen.​​​​​​​

TURKU, 19. TOUKOKUUTA 2017 KLO 19:08. Aneten synnytys alkoi aamulla lapsiveden menolla. Synnytys eteni yllättävän nopeasti, ja iltapäivällä synnytys oli jo kunnolla käynnissä. On sairaalaan lähdön aika. Anette polvistuu auton penkkiä vasten ottamaan vastaan voimakkaan supistuksen. Synnytyskivun lievitykseen käytetyn sähkövirtaa antavan TENS-laitteen johto nostaa Aneten hameenhelmaa. 

Aion käyttää kivunlievityksenä kosketusta, synnytyslaulua, TENS-laitetta, ammetta, homeopatiaa, akupainantaa, jumppapalloa, liikkumista, musiikkia, kuten äänimaljaa, rumpua ja kitaraa, rentoutumista sekä hengityksen seuraamista. Olen meditoinut monta vuotta ja toivon siitä olevan hyötyä synnytyksessä.

TYKS, TURKU, 19. TOUKOKUUTA 2017 klo 19:27. Anette odottaa altaaseen pääsyä synnytyshuoneessa. Anna on valmistautumassa altaan täyttämiseen, Ilkka pysyttelee Aneten vierellä. 

Anette synnytyksen jälkeen
​​​​​​​Kun lapsivedet menivät, olin sekä innoissani, että kauhuissani. Synnytyksen edetessä tarvitsin omaa rauhaa. Toivoin puolisoni Ilkan olevan lähellä koko ajan. Sairaalassa sain Annalta homeopaattisia lääkkeitä huonovointisuuteen ja supistusten välissä piparminttuöljyä nuuhkittavakseni.
Kaikki olivat mukana synnytyslaulussa, joka jatkui koko synnytyksenajan ponnistusvaihetta lukuuottamatta. Ponnistusten välissä. tuntui ihanan levolliselta. Anna soitti pyynnöstäni shamaanirumpua, mikä auttoi minua keskittymään. Koko synnytys meni helposti ilman lääkkeellisiä kivunlievityksiä tai sisätutkimuksia, enkä ehtinyt kaivata niitä missään vaiheessa.
Koin doulan läsnäolon synnytyksessä rauhoittavana ja rentouttavana. Annan ansiosta minä pystyin keskittymään synnyttämiseen ja puolisoni Ilkka minun tukemiseeni. Anna hoiti käytännön asiat, kuten ammeen täyttämisen.

TYKS, TURKU, 19. TOUKOKUUTA 2017 KLO 20:30. Supistusten välissä on rauhallista. Aneten synnytys on edennyt ponnistusvaiheeseen. Hän istuu synnytysjakkaralla ja Ilkka hänen takanaan penkillä. Aneten pyynnöstä Anna soittaa rumpua. Se auttaa Anettea keskittymään. 

TYKS, TURKU,19. TOUKOKUUTA 2017 klo 21:09. Anette ponnistaa omien tuntemuksien mukaan. Kätilö odottaa kyykyssä lattialla ja on valmiina ottamaan vauvan vastaan. Ilta laskeutuu ja valo hämärtyy, ääriviivat katoavat. Rummun pauke täyttää tilan.

llkka oli koko ponnistusajan takanani selkänojana, kun minä istuin synnytysjakkaralla. Se tuntui ihanalta ja turvalliselta.
Ponnistamisen loppuvaiheessa tuntui, että vaivuin jonkinlaiseen transsiin tai puoliuneen.
Tuntui ihanan levolliselta aina ponnistusten välissä ja olinkin suurimmaksi osaksi silmät kiinni. Ponnistusvaihe kesti puolisen tuntia ja sain vauvan heti syliini. Napanuoran annettiin sykkiä loppuun. Olin ihmeissäni, että synnytys oli mennyt niin hyvin omalla painollaan.

TYKS, TURKU, 19. TOUKOKUUTA 2017 KLO 22:22. Vauva pääsi heti synnyttyään äidin iholle. Anette oli ihmeissään hyvin sujuneesta synnytyksestä. Vastasyntyneen refleksit ohjaavat vauvaa hakeutumaan rinnalle.

TURKU, 11. HEINÄKUUTA 2017 KLO 14:58. Anette, Ilkka ja Anna tapaavat valokuvausta varten Aneten ja Ilkan kotona. Vauva-arki on mennyt hyvin ja imetys on lähtenyt hyvin käyntiin. Jälkitapaamisissa on käyty läpi imetysasentoja ja synnytystä.

Doula Anna
Olen saanut kätilöiltä kiitosta ammattitaitoisesta ja rauhallisesta otteestani. Minulla on kuulemma luonteva ote tähän hommaan. Olen henkinen mutta käytännönläheinen ihminen.
Minulla ei ole omia lapsia ja joillekin asiakkaille se voi olla kynnyskysymys. Itse olen sitä mieltä, että sovellun doulaksi hyvin; ei ole vaaraa, että vertaisin omia synnytyskokemuksia asiakkaan kokemuksiin. Lisäksi on helppoa, kun ei tarvitse huolehtia siitä, mistä saan lastenhoitajan.
Aneten synnytyksestä opin sen, että aina doulan suurin merkitys ei ole synnytyksessä läsnäolo. Aneten kohdalla korostui kaikki yhdessätehty valmistautuminen ja tieto, jota Anette ja Ilkka olivat saaneet ja etsineet etukäteen. He uskalsivat tiedon ansiosta tehdä omanlaisensa päätökset. Koin synnytyksen jälkeen valtavaa ammattiylpeyttä.