HELSINKI, 1. ELOKUUTA 2017 17:03. Doulaopiskelija Hanna tuli tapaamaan Kristaa ja Jeppeä ensimmäistä kertaa. Doulasopimus allekirjoitettiin ja yhteinen odotus alkoi.

Krista ennen synnytystä
Kun ajatus doulasta nousi, pohdin, että doulasta voisi olla apua sekä minulle että puolisolleni. Kumppanini Jeppe on mahtava tuki, mutta hänellä ei ole välttämättä niin tarkkaa teoriatietoa synnytyksen etenemisestä ja siitä, miten helpottaa oloani synnytyksen edetessä
Toivon mahdollisimman luonnonmukaista synnytystä ja että synnytyksen annetaan edetä omalla painollaan. Minua pelottaa toimenpiteiden kohteeksi joutuminen. Olen kuullut, että joillekin synnyttäjille on tehty toimenpiteitä ilman, että niistä on kerrottu synnyttäjälle. Minua mietityttää, millainen kätilö kohdalleni osuu.
Vauva on perätilassa, ja olen asennoitunut siihen, että synnytän alateitse. Luotan siihen, että kyllä onnistumme!  Synnytyksessä on hyvä olla ihmisiä, jotka pitävät synnyttäjistä huolta. Synnytys ei ole sairaus, joka hoidetaan toimenpiteillä. 
Doulakulttuuri on tulossa yleiseen tietoisuuteen. On hyvä, että aletaan ymmärtämään, että synnytyksessä on hyvä olla ihmisiä, jotka pitävät synnyttäjistä huolta. Synnytys ei ole sairaus, joka hoidetaan toimenpiteillä.

NAISTENKLINIKKA, HELSINKI, 24. SYYSKUUTA 2017 KLO 06:13. Krista ja Jeppe saapuivat sairaalaan. Krista kokeilee suihkua supistuskivun lievitykseen. Ilmassa on epävarmuutta ja väsymystä huonosti nukutun yön jäljiltä. Supistukset ovat vielä heikkoja. Jeppe hyväilee Kristaa. Hanna saapui juuri sairaalaan.

Jeppe ennen synnytystä
Doulan hankkimisen myötä osaan suhtautua synnytykseen itsevarmemmin. Hänen kanssaan voimme yhdessä tukea Kristaa. Saamme hyvät edellytykset synnytyksen onnistumiselle ja vauvan elämän ensimetreille.
Krista ennen synnytystä
Seksuaalisuus on minulle tärkeä ja voimakas osa raskautta. Aihetta ei juurikaan ole käsitelty neuvolassa. Minusta se on omituista. Tunnen olevani erityisen hedelmällinen ja haluttu nyt raskaana ollessani.
Pelon- ja kiihkeänsekaisin tuntemuksin jännitän sitä hetkeä kun joudun venymään äärimmilleni synnyttääkseni rakkauden hedelmäni. Luin netistä, että jotkut naiset ovat käyttäneet vibraattoria klitoriksella kivunlievityksenä synnytyksen aikana, ja aion kokeilla sitä itsekin. Mietin, että jotkut ehkä pitävät sitä sopimattomana, mutta samalla se tuntuu hyvin käytännölliseltä ratkaisulta, josta ei tarvitse nolostua ammattilaisten edessä.

NAISTENKLINIKKA, HELSINKI, 24. SYYSKUUTA 2017 KLO 08:46. Krista ja Hanna kävelevät sairaalan käytävällä. Supistukset ovat vielä kevyitä. Kun supistus tulee, Hanna hieroo Kristan lantiota. Puoliso Jeppe lepää synnytyshuoneessa.

Krista synnytyksen jälkeen
Doula oli henkinen tuki, kun henkilökunta vaihtui koko ajan. Hän hieroi, tuki ja kannusti. Fyysinen läheisyys oli minulle tärkeää.

NAISTENKLINIKKA, HELSINKI 24. SYYSKUUTA 2017 KLO 21:51. Krista ottaa supistuksia vastaan sairaalasängyllä istuen. Supistuksen aikana Hanna tukee Kristaa pitämällä häntä tiukassa halausotteessa ja laittamalla viileän pyyhkeen hänen otsalleen.

Olen onnellinen, että synnytys meni hyvin. Minulle laitettiin oksitosiinitippa, mutta en tarvinnut lääkkeellistä kivunievitystä. Sain synnytyksen loppuvaiheeseen tosi kivan kätilön ja lääkärin. Onneksi he uskoivat, että vauva voi syntyä perätilassakin alateitse.
Välilihaa ei tarvinnut leikata, eikä repeämiäkään tullut. Sain kokea alatiesynnytyksen perätilasta huolimatta. Olen todella kiitollinen siitä.

NAISTENKLINIKKA, HELSINKI, 25. SYYSKUUTA 2017 KLO 02:17. Krista synnyttää vauvan sairaalasängyllä ponnistaen. Vauva liukuu ulos kuin itsestään. Koska vauva syntyy perätilassa, lääkäri auttaa lapsen hartiat ja pään ulos.

NAISTENKLINIKKA, HELSINKI, 25. SYYSKUUTA 2017 KLO 02:58. Krista ja Hanna juttelevat synnytyksen kulusta. Eri vaiheiden puiminen jatkuu jälkitapaamisessa. Hanna lähtee kotiin nukkumaan.

Doula Hanna
Menin esikoiseni synnytykseen henkseleitä paukutellen. Sain repeämän ja minua kohdeltiin ala-arvoisesti. Toinen synnytykseni oli voimaannuttava kokemus, vaikka jostakin syystä otin epiduraalipuudutuksen. Uskon, että jos minulla olisi ollut osaava tukihenkilö auttamassa, en olisi tarvinnut sitä.
Olin mukana kaverini synnytyksessä ja sen jälkeen asiat alkoivat nivoutua yhteen. Etsiydyin lukemaan doulaamisesta ja menin doulakurssille. Olen joogaopettaja, mikä on etu doulan työssä
Jos tulisin uudelleen raskaaksi, ottaisin ehdottomasti doulan mukaan synnytykseeni. Doula auttaa myös puolisoa asettumaan tukihenkilön rooliin.