HELSINKI, 16. TOUKOKUUTA 2017 KLO 18:39. Sanna (keskellä) ja puoliso Anna (vas.) odottavat esikoistaan. He päättivät ottaa doulan synnytykseensä jo raskauden aikaisessa vaiheessa. He kuulivat Veerasta (oik.) ystävältään, jonka synnytyksessä Veera oli ollut doulana. 
Sanna ennen synnytystä
Valitsimme doulaksemme yhden Suomen kokeneimmista doulista. On helpottavaa tietää, että synnytyksessä on mukana osaava tukihenkilö, voi keskittyä vain minun synnytykseeni. Kätilöt joutuvat hoitamaan useita synnytyksiä samanaikaisesti. Minua pelottaa se, millainen kätilö kohdalleni sattuu. Mitä jos hänellä on erilaiset näkemykset synnyttämisestä kuin minulla? 


HELSINKI,19. KESÄKUUTA 2017 KLO 17:21. Sannan supistukset alkoivat aamusella. Iltaa kohden ne kovenivat, ja Veera liittyi illansuussa pariskunnan seuraan heidän kotiinsa. Välillä supistusten välillä oli pitkiä taukoja, joten Veera vetäytyi omiin oloihinsa ja antoi pariskunnalle tilaa. 

Olen valmistautuut synnytykseen lukemalla paljon. Ensisijaisesti haluan käyttää luonnonmukaisia kivunlievitysmenetelmiä ja löytää kehon omat voimavarat. Veera voi auttaa rentouden löytämisessä ja ehdottaa mielenhallinnan keinoja, joiden avulla selvitä supistuksista. Hän voi tarjota fyysistä tukea, ehdottaa erilaisia asentoja ja tarvittaessa keskustella kanssani lääkkeellisestä kivunlievityksestä. 

HELSINKI, 19. KESÄKUUTA 2017 klo 15:13. Doula Veera (vas.) ja puoliso Anna auttavat Sannaa ottamaan vastaan kovenevia supistuksia pariskunnan kotona. Rebozo-liina vatsan ympärillä tukee ja antaa vastapainetta supistuksen aikana. Veera hieroo Sannaa toisen rebozon avulla. Liinaa heiluttamalla voi auttaa synnyttäjää rentouttamaan lantion lihaksia.

Anna synnytystä ennen
Doulan läsnäolo antaa minulle turvaa, koska voin kysyä häneltä, jos unohdan jotain olennaista. Voin paremmin keskittyä olemaan läsnä ja tukena Sannalle sen sijaan, että stressaan, unohdanko jotain tärkeää. 
Turvallisuudentunnetta lisää myös se, että Sannan ei tarvitse olla missään vaiheessa yksin, vaan paikalla olemme joko me molemmat tai toinen meistä.
Veeralla on erityisen rauhoittava vaikutus Sannaan ja minuun, ja kumpikin meistä kokee olonsa rennoksi hänen kanssaan. Uskon, että doulasta on aivan suunnaton apu synnytyksessä.

KÄTILÖOPISTON SAIRAALA, 19. KESÄKUUTA 2017 KLO 23:19​​​​​​​. Sanna, Anna ja Veera saapuivat sairaalalle: Veera omalla autolla ja Sanna ja Anna taksilla. Ilmassa on odotuksen tuntua.

KÄTILÖOPISTON SAIRAALA, 20. KESÄKUUTA 2017 KLO 08:47. Sanna pääsee melko pian sairaalaan saapumisen jälkeen altaaseen. Supistukset ovat pitkiä ja kivuliaita. Kuvassa Sanna keskittyy supistukseen laulamalla a-äännettä yhdessä Veeran ja Annan kanssa.

Sanna synnytyksen jälkeen
​​​​​​​Synnytykseni kesti pitkään ja se oli monin tavoin vaikea. Pystyin kuitenkin pitkään hallitsemaan kipuja ja jaksoin yrittää, mutta synnytys ei edennyt. Sain kipupiikin ja ilokaasua. 
Tauottomat supistukset tekivät oloni sietämättömäksi, joten pyysin epiduraalipuudutuksen. Tiesin, että se oli oikea ratkaisu, sillä olimme tehneet kaikkemme. Saimme kaikki nukkua yhden toisena yönä sairaalassa.
Veera oli koko synnytyksen ajan läsnä ja ehdotti, että tehtäisiinkö näin? Hän rohkaisi minua koko synnytyksen ajan.
​​​​​​​Roikuin tuntikausia Annan kaulassa ja Veera oli minun takanani ja liikutti lantiotani. Doulan fyysinen tuki oli korvaamaton apu. En edes uskalla ajatella, millaista olisi ollut, jos Veera ei olisi ollut siellä.

KÄTILÖOPISTON SAIRAALA, 20. KESÄKUUTA 2017 KLO 08:36. Veera painaa Sannan lantiota supistuksen aikana. Se helpottaa kipua.

KÄTILÖOPISTON SAIRAALA, 20. KESÄKUUTA 2017 KLO 09:11. Anna pitää kädestä puolisoaan. Kaikkia väsyttää valvotun yön jälkeen. 

KÄTILÖOPISTON SAIRAALA, 20. KESÄKUUTA 2017 KLO 08:50  Supistusten välissä Sannan keho lepää veden nosteessa ja Veera torkahtaa. 

KÄTILÖOPISTON SAIRAALA, 21. KESÄKUUTA 2017 KLO 09:29. Sannan synnytys on nyt ponnistusvaiheessa. Kätilö on valmistellut sängynpäädyn vauvan ulosauttoa varten. Veera rohkaisee Sannaa jalottelemaan sillä aikaa, kun kätilö on hakemassa lääkäriä paikalle.

Kroppaani nähden vauva oli iso ja se syntyi lievässä virheasennossa. Teimme spinning babies -harjoitteita vauvan asennon parantamiseksi kohdussa, mutta mikään ei auttanut. Minulle jouduttiin tekemään episiotomia ja vauva autettiin imukupilla ulos. Ulosautossa sain kolmannen asteen repeämät ja menetin paljon verta.​​​​​​​
Veeran läsnäolo pelasti koko synnytyksen. Hän oli koko synnytyksen ajan läsnä ja ehdotti, mitä voisimme tehdä seuraavaksi. 

KÄTILÖOPISTON SAIRAALA, 21. KESÄKUUTA 2017 KLO 10:08.  Vauva on juuri syntynyt. Doulan työ päättyy tältä erää, kahden vuorokauden synnytyksen jälkeen. Äidit ja vauva jäävät sairaalaan ja Veera lähtee kotiin lepäämään. Uusi elämä on alkanut. 

Doula Veera
Olen ollut doulana yli sadassa synnytyksessä. Synnyttäminen on kovaa työtä ja jokainen synnyttäjä ansaitsee saada kaiken tarvitsemansa tuen. Äidin synnytyskokemus vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin.
Toimenpidesynnytyksissä doulatyö on palasten sovittamista kohdilleen. Tämmöisessä tapauksessa kokenutkin doula käyttää jokaista aivosoluaan.
Sannan synnytys oli pitkä ja vaikea ensisynnytys. Se oli raskas myös doulatyön puolesta. Kahden vuorokauden läsnäolo synnytyksessä oli fyysisesesti haastavaa ja vaati paljon skarppina olemista. Jälkikäteen synnytyksen kulun ja imetyshaasteiden puiminen on vaatinut paljon aikaa ja työtä.
Minulla on hyvät päivystysgeenit. Pysyn hengissä pähkinöillä ja mehulla ja nukun heti kun menen vaakatasoon.